Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sos holenderski

Print Friendly

sos holenderski

Pierwszych dni maja nie mogliśmy rozpocząć inaczej jak szparagami polanymi sosem holenderskim. Przeważnie używaliśmy gotowego sosu, ale prowadzenie bloga motywuje nas do przygotowywania wszystkich składników posiłku samodzielnie. Od razu odrzuciliśmy błyskawiczną wersję ze zblendowaniem razem wszystkich składników i zabraliśmy się za przygotowanie „holendra” w kąpieli wodnej, żeby nadać mu delikatną i kremową konsystencję. Ważne jest, żeby się nie śpieszyć i na pewno otrzyma się idealny sos holenderski, który świetnie będzie komponował się ze szparagami.

Składniki na sos holenderski

  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.

Do miski wlać wino i sok z cytryny, dodać żółtka. Postawić na garnku z gotującą się wodą, tak aby powierzchnia wody nie dotykała dna miski. Ubijać na parze, aż powstanie gęsta masa.

Po łyżeczce dolewać ciepłe roztopione masło, cały czas miksując. Gdy sos stanie się znowu gęsty, odstawić z ognia i doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne.

Sos holenderski serwować od razu po przygotowaniu. Ponownie podgrzany może stać się bardzo płynny.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.