Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sos bolognese

Print Friendly, PDF & Email

sos bolognese

Sos bolognese jest przykładem tego, że prowadząc bloga kulinarnego, oprócz podnoszenia umiejętności gotowania i fotografowania, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Bo czy wiedzieliście, że od 1982 roku istnieje oficjalny przepis sosu bolońskiego do makaronu? Lub że dodaje się do niego boczek, czerwone wino, seler naciowy? Jesteście zdziwieni? My także byliśmy. Okazało się jednak, że ten przepis jest świetny i według niego zrobiliśmy doskonały sos bolognese.

Składniki na sos bolognese

  • 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 przecier pomidorowy (500 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 gałązki świeżego tymianku (można zastąpić 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

Czosnek obrać, posiekać.

Łodygi selera umyć, posiekać na drobną kostkę.

Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Następnie dolać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, tymianek oraz cebulę, podsmażać, aż cebula się zeszkli. Dodać marchew i seler, wlać 1/2 szklanki wody, dusić pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną.

Dodać mięso mielone, dokładnie je rozdrobnić. Gdy będzie już ścięte, wlać szklankę mleka i podgrzewać dalej do jego odparowania. Następnie wlać wino i je także odparować.

Pomidory z puszki drobno pokroić i razem z ich zalewą oraz przecierem pomidorowym dodać do mięsa z warzywami. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, oregano oraz bazylię. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię pokrywką i gotować potrawę przez 2 godziny, od czasu do czasu zamieszać.

Sos bolognese doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z makaronem tagliatelle, posypać startym parmezanem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 + twenty =