Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sorbet z kiwi

Print Friendly, PDF & Email

sorbet z kiwi

Powoli zbliża się lato, a z nim upały, dlatego już teraz gromadzimy przepisy na chłodzące i orzeźwiające dania oraz napoje, którymi będziemy się ratować w wakacje. 🙂 Sorbet z kiwi jest jednym z nich, nie dość, że smaczny, to jeszcze bardzo prosty do wykonania. Serwowany prosto z zamrażarki da odetchnąć nawet w czasie najwyższych temperatur. Spróbujcie go teraz, a na pewno za kilka tygodni z jeszcze większą przyjemnością ponownie zrobicie domowy sorbet z kiwi. 🙂

Składniki na sorbet z kiwi

  • 4 kiwi
  • 150 ml wody
  • 150 g cukru
  • sok z 1 cytryny



Wykonanie

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować dalej przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Kiwi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić blendrem do uzyskania konsystencji musu.

Do owoców dodać sok z cytryny oraz wodę z cukrem, dokładnie zmiksować. Przelać do naczynia, najlepiej płaskiego, aby sorbet szybciej się zamroził, wstawić do zamrażarki. Co godzinę przemieszać widelcem, żeby rozbijać tworzące się grudki lodu i nadać sorbetowi gładką konsystencję.

Sorbet z kiwi przed podaniem dobrze jest zmiksować.

Z podanych składników otrzymuje się około 600 ml owocowego sorbetu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.