Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sorbet truskawkowy dla dorosłych

Print Friendly, PDF & Email

sorbet truskawkowy dla dorosłych

Wreszcie pojawiły się polskie truskawki, które z każdym dniem smakują i pachną coraz lepiej. Corocznie wykorzystujemy je do różnych deserów i pod różnymi postaciami. Tegoroczny sezon rozpoczęliśmy od sorbetu truskawkowego z dodatkiem półsłodkiego wina. Skłoniły nas do tego wysokie temperatury i męcząca pogoda, bo nie ma nic lepszego na takie dni jak orzeźwiający sorbet owocowy. Przygotowanie domowego sorbetu z alkoholem jest bardzo łatwe, ale wymaga zaglądania do zamrażarki i mieszania chłodzącego deseru. Jednak dzięki odrobinie pracy otrzymuje się bardzo gładki truskawkowy sorbet.

Składniki na sorbet truskawkowy dla dorosłych

  • 400 g truskawek
  • 100 ml białego półsłodkiego wina
  • 4 łyżki cukru



Wykonanie

Truskawki opłukać, usunąć szypułki, zblendować.

W garnku zagotować wino z cukrem – jeżeli truskawki są mało słodkie, można dosypać jeszcze trochę cukru. Gotować 5 minut, ostudzić.

Wino z cukrem wlać do truskawek, zmiksować do połączenia się składników. Przelać do szerokiego naczynia, wstawić do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie całość przemieszać widelcem, czynność tę powtarzać co jakiś czas, aby rozbijać zmarznięte cząstki wody. Mrożenie sorbetu może potrwać nawet kilkanaście godzin.

Sorbet truskawkowy dla dorosłych przed podaniem rozdrobnić widelcem i zblendować, aby uzyskać gładką masę.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.