Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sorbet melonowo-ogórkowy

Print Friendly, PDF & Email

sorbet melonowo-ogórkowy

Lubimy ciekawe połączenia smaków, dlatego też naszą uwagę przyciągnął sorbet melonowo-ogórkowy. To bardzo ciekawy duet, który świetnie orzeźwia i chłodzi, dostarczając kubkom smakowym wielu wrażeń. Jednocześnie czujemy słodycz melona i świeżość ogórka, które są dopełnione pikantną nutką imbiru. Dla mnie to najlepszy sorbet tego lata. 🙂

Składniki na sorbet melonowo-ogórkowy

  • 250 g miąższu melona
  • 100 g ogórka
  • 50 ml wody
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta mielonego imbiru



Wykonanie

Melon pokroić na małe kawałki, włożyć do zamrażarki, pozostawić do całkowitego zamrożenia.

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia.

Ogórek umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

Do głębokiego naczynia wsypać zamrożony melon, kawałki ogórka, mielony imbir. Wlać syrop cukrowy, całość dokładnie zblendować.

Sorbet melonowo-ogórkowy wstawić do zamrażarki, mrozić 6-8 godzin, mniej więcej co godzinę miksować lub blendować, aby rozbijać kryształki lodu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.