Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Soczysty schab ze śliwką

Print Friendly, PDF & Email

soczysty_schab_ze_śliwką

Na naszych świątecznych stołach bardzo często pojawia się pieczone w domu mięso, czy to do obiadu, czy też podawane na zimo na półmisku, dlatego proponujemy przygotowanie schabu ze śliwką. Dzięki owocom i ziołom schab zyska dodatkowego smaku i aromatu, będzie także odświętnie wyglądał na talerzu.

Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 100-150 g śliwek suszonych
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz




Przygotowanie

Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować.

W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić nacięcie, nóż kilka razy obrócić, aby było one szersze. Włożyć suszone śliwki.

Z oliwy i przypraw (bez liści laurowych) zrobić marynatę, dokładnie pokryć nią mięso. Na spód i wierzch schabu położyć liście laurowe. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 dni.

Po tym czasie mięso wyjąć, zdjąć folię i włożyć do woreczka do pieczenia. Zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Schab piec w 180oC, przyjmując na każdy kilogram mięsa 1 godzinę.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.