Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Smażone piersi z kaczki

Print Friendly

smażone_piersi_z_kaczki

Przygotowując się do przyrządzenia piersi z kaczki, zastanawialiśmy się, jakim sposobem to zrobić. Nie chcieliśmy jak zwykle piec jej długo w piekarniku, lecz wypróbować metodę krótkiego smażenia na patelni. Podchodziliśmy do tego trochę sceptycznie, gdyż wydawało nam się, że po kilku minutach mięso będzie jeszcze surowe. Ponieważ do odważnych świat należy, pierś z kaczki została poddana próbie, z której wyszła zwycięsko – była miękka i soczysta. 🙂

Składniki
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • sól, pieprz




Przygotowanie

Piersi z kaczki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć skórę ostrym nożem, uważając, aby nie przeciąć mięsa. Oprószyć obficie solą oraz pieprzem.

Piersi położyć skórą do dołu na zimnej i suchej patelni. Smażyć na średnim ogniu około 7-8 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Zdjąć z patelni, pozostawić na talerzu przez ok. 5 minut, aby mięso odpoczęło.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.