Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Smażona biała kiełbasa na cebuli

Print Friendly, PDF & Email

smażona_biała_kiełbasa_na_cebuli

Smażona biała kiełbasa należy do tradycyjnych wielkanocnych potraw. Można ją serwować na różne sposoby np. tylko podsmażoną, z cebulą, z jabłkami lub kiszoną kapustą. My wybraliśmy wariant z cebulą, który wzbogaciliśmy dodatkiem białego wina, dzięki czemu całość nabrała głębokiego, winnego smaku.

Składniki
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Wykonanie

Białe kiełbasy w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć kiełbasy. Smażyć ok. 25 minut na małym ogniu, często obracając.

Kiełbasy przełożyć na talerz, a na patelnię wsypać cebulę. Smażyć ją do miękkości, często mieszając. Pod koniec wlać wino, dodać majeranek, cukier i szczyptę soli, wymieszać. Pozostawić na ogniu do zredukowania się płynu, następnie na cebuli położyć kiełbasy, aby się zagrzały.

Smażone białe kiełbasy serwować na gorąco wyłożone na cebuli.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.