Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Smalec z kaczki

Print Friendly, PDF & Email

smalec z kaczki

Smalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy sporo wytapiającego się tłuszczu, który zazwyczaj wykorzystujemy do smażenia. Mieliśmy już kilka słoiczków, więc tym razem postanowiliśmy nieco zmienić nasze przyzwyczajenia i do kaczego tłuszczu dodać mięso oddzielone od kości oraz cebulę. W ten sposób powstał aromatyczny kaczy smalec z mięsem, który szybko zniknął ze słoiczka. 🙂

Składniki na smalec z kaczki

  • mięso z upieczonej kaczki
  • smalec zebrany podczas pieczenia kaczki
  • 1 cebula
  • sól morska, pieprz w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku




Wykonanie

Podczas pieczenia kaczki zbierać do słoiczka wytapiający się tłuszcz.

Upieczoną kaczkę podzielić na części, z kości, które nie będą podane, zdjąć resztki mięsa. Porozrywać je na małe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Delikatnie zeszklić ją na tłuszczu z pieczenia kaczki, dodać tymianek, mieloną sól oraz pieprz.

Mięso kaczki przełożyć do słoiczka, zalać ciepłym tłuszczem i wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku. Odstawić do stężenia.

Smalec z kaczki podawać na zimno, z dodatkiem pieczywa oraz kiszonych ogórków.




smalec z kaczki

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.