Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Smalec z jabłkiem i mięsem

Print Friendly, PDF & Email

smalec z jabłkiem i mięsem

Ostatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu, kromce chleba i świeżych kiszonych ogórkach. Robiliśmy już razem z Wami smalec ze śliwką oraz smalec z jabłkiem i cebulą, dzisiaj dołączcie do robienia smalcu z mięsem i jabłkiem.

Składniki na smalec z jabłkiem i mięsem

  • 1,5 kg słoniny bez skóry
  • 1 jabłko
  • 1 duża cebula
  • 250 g mięsa wieprzowego (karkówki lub łopatki)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu



Wykonanie

Słoninę drobno pokroić lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Mięso wieprzowe pokroić dość drobno.

Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu, wytapiać około godziny, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna.

Gdy większość słoniny się wytopi, dodać mięso, smażyć 10 minut, po czym dodać cebulę, a po kolejnych 10 minutach wsypać obrane i starte na dużych oczkach jabłko. Pod koniec doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem.

Smalec przelać do słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić na zakrętce. Gdy słoiki będą chłodne, odwrócić je i pozostawić do zastygnięcia. Aby wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły, zawartość słoiczków co jakiś czas energicznie wstrząsnąć.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.