Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Smalec z jabłkiem i cebulą

Print Friendly, PDF & Email

smalec_z_jabłkiem_i_cebulą

Smalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one prawie niewyczuwalne, ale nadają smalcowi dodatkowej nutki i ciekawej tekstury. My najbardziej lubimy jeść taki smalec z kiszonymi ogórkami, są również amatorzy jedzenia go z surową cebulą. Niezależnie od preferowanego chleba i dodatków zawsze smakuje on wyśmienicie. 🙂

Składniki na smalec z jabłkiem i cebulą

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 2 cebule
  • 1 kwaśne jabłko




Wykonanie

Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo nasienne. Oba drobno pokroić w kostkę.

Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na niewielkim ogniu i wytapiać, co jakiś czas ją mieszając, aby nie przywarła do dna garnka. Gdy smalec się wytopi, można odłowić część skwarek i wykorzystać je do upieczenia smacznych kruchych ciasteczek. Ciągle trzymając smalec na lekkim ogniu, dodać posiekaną cebulę, smażyć ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone jabłko i pozostawić na ogniu kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z pieca, lekko przestudzić i rozlać do słoiczków, które po zamknięciu postawić na przykrywce.

Tak przygotowany smalec z jabłkami i cebulą może postać w lodówce kilka tygodni.




1 Komentarz

  1. 2 maja 2016    

    Ja mam super chleb ty masz super smalec. Szkoda, że te dwie rzeczy sie nie spotkały 😉

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.