Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Słodko-kwaśny kurczak z ananasem

Print Friendly, PDF & Email

słodko-kwaśny kurczak z ananasem

Weekendy zazwyczaj stoją pod znakiem wspólnego spędzania czasu w kuchni i oczywiście za obiektywem aparatu i przed komputerem, żeby tę przyjemną pracę uwiecznić i opublikować na blogu. Słodko-kwaśny kurczak z ananasem jest jednym z efektów sobotniego gotowania. Jest to potrawa, na którą trzeba poświęcić trochę czasu, ponieważ jej ostateczny kształt powstaje w kilku etapach. Warto jednak przeznaczyć ok. 2 godziny, gdyż powstaje kurczak słodko-kwaśny jak od najlepszego Chińczyka. 🙂

Składniki na słodko-kwaśnego kurczaka z ananasem

Marynata do mięsa:

  • 500 g mięsa z udka kurczaka bez skóry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Panierka do kurczaka:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka łyżek zimnej wody

Sos słodko-kwaśny z warzywami:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 cm świeżego imbiru
  • 2 szalotki
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • czubek łyżeczki chili
  • sos sojowy do smaku
  • ocet ryżowy do smaku
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 1/2 l oleju do smażenia




Przygotowanie

Marynata do mięsa:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski.

W misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Włożyć pokrojone mięso, wymieszać, odstawić na 30 minut.

Panierka do kurczaka:

Obie mąki wymieszać z solą oraz taką ilością wody, aby powstało gęste ciasto.

Sos słodko-kwaśny z warzywami:

Plasterki ananasa odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Marchewkę obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki.

Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki. Pokroić w paski.

Czosnek obrać, pokroić w cienki plasterki.

Imbir obrać, pokroić w cienkie słupki.

Szalotki obrać, pokroić w piórka.

Wykonanie

W garnku powoli rozgrzać olej. Sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kawałek mięsa – gdy olej zacznie bulgotać, a mięso się smażyć, można rozpocząć smażenie obtoczonych w cieście kawałków kurczaka. Mięso w panierce należy wrzucać partiami, smażyć do lekkiego zezłocenia, może się ono posklejać, ale po przestygnięciu łatwo będzie je pooddzielać. Wykładać na talerz.

Marchewkę wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 5 minut. Wsypać papryki, smażyć kolejne 5 minut, dodać szalotkę, czosnek oraz imbir, posypać cukrem, wymieszać. Gdy szalotka się zeszkli, wlać sok pomidorowy, wsypać ananas i chili, włożyć kawałki mięsa. Całość przemieszać i zagotować, doprawić do smaku sosem sojowym, octem ryżowym i solą.

Słodko-kwaśnego kurczaka z ananasem podawać z ugotowanym na sypko ryżem.




słodko-kwaśny kurczak z ananasem

1 Komentarz

  1. 12 listopada 2017    

    aż się głodna zrobiłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.