Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Śliwkowy sernik na zimno

Print Friendly, PDF & Email

śliwkowy sernik na zimno

Śliwkowy sernik na zimno? Czemu nie, tym bardziej, że nad ciastem ze śliwkami zastanawialiśmy się dość długo. Efekt końcowy powstawał bardzo spontanicznie, a ostatecznie wyszedł nam pyszny serniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. 🙂

Składniki na śliwkowy sernik na zimno

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka z jajek wielkości L
  • 3 łyżki wody

Śliwkowy sernik:

  • 750 g białego sera
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200 g cukru
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 cukier wanilinowy
  • 30 g żelatyny

Orzechowa beza:

  • 3 białka z jajek wielkości L
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Orzechowa beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i posiekane orzechy włoskie.

Na dużej blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na nim odrysować kształt blachy, w którym pieczone będzie ciasto, w środku równomiernie rozprowadzić pianę z białek i orzechów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 40 minut. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Kruche ciasto:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wlać żółtka i wodę, zagnieść jednolite ciasto.

Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Śliwkowy sernik:

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Owoce wsypać do dużego garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy, dusić pod przykryciem, aż śliwki się rozpadną. Zdjąć pokrywkę, zredukować sok do uzyskania konsystencji luźnego dżemu.

Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać w garnku – uważać, żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości. Wmieszać ją w gorące śliwki, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia.

Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową.

Wykonanie

Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Gdy wierzch śliwowego sernika będzie sztywny, położyć orzechową bezę i ponownie wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.