Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Śledzie z migdałami w korzennej zalewie

Print Friendly, PDF & Email

śledzie z migdałami w korzennej zalewie

Śledzie z migdałami w korzennej zalewie to doskonały pomysł na sylwestrowe przyjęcie, taka śledziowa przekąska z pewnością znajdzie uznanie u naszych gości. Przygotowanie roladek śledziowych wymaga nieco czasu, ale ich wygląd i smak z pewnością to zrekompensują. 🙂 Śledzie z migdałami w korzennej zalewie intrygują smakami, a struktura tego dania jest różnorodna i przyjemna w jedzeniu.

Składniki na śledzie z migdałami w korzennej zalewie

  • 4 płaty śledziowe a’la Matias
  • 8 suszonych śliwek
  • 30 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 roztarte goździki
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Śliwki opłukać, zalać letnią wodą, zostawić na kilka godzin.

Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, a jeśli są słone, namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Przekroić je wzdłuż na pół, a te połówki jeszcze w poprzek na dwie części. Na początku każdej części ułożyć połówkę suszonej śliwki, cały filet posypać płatkami migdałowymi. Zwinąć mocno zaczynając od strony śliwki. Roladki ułożyć w głębokim naczyniu o płaskim dnie.

Wymieszać składniki na marynatę: oliwę, kardamon, cynamon, goździki, cukier i ocet balsamiczny, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zalać ryby, wstawić do lodówki na noc.

Następnie ułożyć śledzie na półmisku, na którym będą podawane, polać marynatą i posypać płatkami migdałowymi.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + five =