Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Śledzie z kolendrą i limonką

Print Friendly, PDF & Email

śledzie z kolendrą i limonką

Od czasu do czasu nachodzi nas ochota na śledzie, które najczęściej marynujemy z różnymi dodatkami. Z racji tego, że w domu mieliśmy świeżą kolendrę i limonkę, postanowiliśmy połączyć te dwa składniki z filetami śledziowymi a’la Matjas. Okazało się to trafionym pomysłem, śledzie wchłonęły świeżość limonki i wyrazistość kolendry, minimalizm dodatków zapewnił lekkość i podkreślił smak głównego składnika.

Składniki na śledzie z kolendrą i limonką

  • 3-4 płaty śledziowe a’la Matjas
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz do smaku




Wykonanie

Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, w połowie czasu wymienić wodę. Następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić po tym czasie.

Limonkę sparzyć gorącą wodą, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę.

Kolendrę posiekać.

Do miski przełożyć śledzie, wlać olej oraz sok z limonki. Wsypać kolendrę, skórkę z limonki i cebulę, całość przemieszać.

Śledzie z kolendrą i limonką przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin. W czasie marynowania dobrze jest kilka razy przemieszać składniki.




1 Komentarz

  1. 21 lutego 2018    

    śledzie to jedna z niewielu rzeczy za któymi tęsknię:( Tu, gdzie teraz mieszkam nie istnieją 🙁 wspanaile jes przygotowałaś. mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

one × two =