Śledzie w oleju

M&B
Śledzie w oleju

Bardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju – przepisem oczywiście z Wami się dzielimy. 🙂

Śledzie w oleju – składniki

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 250 ml oleju słonecznikowego




Wykonanie

Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka.

Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z pokrojoną cebulą oraz dodatkami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Zalać olejem, tak aby wszystko było nim zakryte, słoik zakręcić i odstawić do lodówki.

Śledzie są gotowe do jedzenia po 12 godzinach, ale najlepszy smak uzyskują po dwóch dniach.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Śledzie w oleju
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis