Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Śledzie w oleju

Print Friendly, PDF & Email

śledzie_w_oleju

Bardzo lubimy śledzie i dość często przygotowujemy je sobie w różnych postaciach np. z octem, w sałatkach lub z ciekawymi dodatkami wzbogacającymi ich smak. Podstawą jest oczywiście kupienie odpowiednich filetów ze śledzi i wymoczenie ich w zimnej wodzie lub mleku. W naszej budce z rybami kupiliśmy wyborne Matjasy, z których zrobiliśmy bardzo smaczne i proste do wykonania śledzie w oleju – przepisem oczywiście z Wami się dzielimy. 🙂

Składniki
  • 4 filety śledziowe a’la Matjas
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 250 ml oleju słonecznikowego




Wykonanie

Śledzie namaczać w wodzie przez 2-3 godziny, opłukać pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić je na małe kawałki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka.

Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z pokrojoną cebulą oraz dodatkami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Zalać olejem, tak aby wszystko było nim zakryte, słoik zakręcić i odstawić do lodówki.

Śledzie są gotowe do jedzenia po 12 godzinach, ale najlepszy smak uzyskują po dwóch dniach.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

10 − 6 =