Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Śledzie pod pierzynką

Print Friendly, PDF & Email

śledzie pod pierzynką

Do śledzi pod pierzynką przymierzałam się od dłuższego czasu, można nawet powiedzieć, że musiałam do nich dorosnąć. 😉 U mnie w domu nigdy ich się nie robiło, szukałam więc wskazówek wśród różnych przepisów, bo przecież ogólne pojęcie to za mało. I tutaj okazało się, że nie ma jednej wersji owej pierzynki. Zdecydowałam się na kilka składników i w ten sposób powstała moja pierwsza „pierzynkowa” sałatka śledziowa. Moim zdaniem najlepsza. 😉

Składniki na śledzie pod pierzynką

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 średnie buraczki
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy




Przygotowanie

Filety śledziowe opłukać, a w razie potrzeby moczyć je przez godzinę w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Ziemniaki oraz buraki umyć i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Buraki można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jajka ugotować na twardo, pozostawić do wystygnięcia, obrać.

Jabłko umyć, obrać skórkę, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w wąskie paski lub małą kostkę.

W miseczce wymieszać majonez, śmietanę oraz musztardę.

W salaterce ułożyć warstwę ziemniaków, śledzi, buraczków oraz jabłka. Polać przygotowanym sosem, a na wierzch zetrzeć jajka na drobnej tarce. Śledzie pod pierzynką wstawić na kilka godzin do lodówki.




2 Komentarzy

  1. krzysia
    25 lutego 2016    

    ja nie jadam śledzi, żadnych i jeszcze raz żadnych ale ostatnio byłam zmuszona spróbować ich po paru latach (smak z dzieciństwa) i o dziwo mogą być te są wyborne w ogóle nie czuć smaku śledzia w tylu różnych smakach miesza się ze wszystkim a posmak ryby jest ok! przepis super! czekam na degustację od autorki!

    • M&B
      25 lutego 2016    

      Tak, śledzie z tyloma różnorodnymi dodatkami są naprawdę świetne. A najlepsze jest to, że można dołożyć do nich swoje ulubione warzywa i będą jeszcze smaczniejsze. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.