Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Śledzie po sułtańsku

Print Friendly, PDF & Email

śledzie po sułtańsku

Kolejny przepis na śledzie, które z powodzeniem można postawić na wigilijnym stole lub przygotować na świąteczne spotkanie. Tym razem proponujemy Wam śledzie po sułtańsku, czyli śledzie na słodko z rodzynkami. Z pewnością posmakują one każdemu, kto lubi śledzie w połączeniu z sosem pomidorowym, a ponieważ bardzo łatwo je przygotować i można je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją na świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny.

Składniki na śledzie po sułtańsku

  • 500 g filetów śledziowych a’la matjas
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 cebule
  • 100 g rodzynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • cukier, sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Śledzie zalać zimną wodą, namaczać przez 2 godziny. Jeśli śledzie nie są bardzo słone, wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, przełożyć na sitko i odsączyć.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia.

W słoiku, zaczynając od cebuli, układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi. Śledzie po sułtańsku szczelnie zamknąć, odstawić na jeden – dwa dni do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 − twelve =