Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Shake dyniowy

Print Friendly, PDF & Email

shake dyniowy

Czy oprócz przygotowania pumpkin spice latte może jeszcze w jakimś napoju cieszyć się smakiem dyni i orientalnych przypraw? Oczywiście, że tak – proponujemy przygotowanie niezwykle prostego shake’a dyniowego. My zrobiliśmy go późną jesienią, kiedy za oknem jest wietrznie, zimno, mokro i bardziej ma się ochotę na jakiś rozgrzewający napój, ale musimy powiedzieć, że shake dyniowy wypiliśmy niemalże jednym duszkiem. Jak dla mnie połączenie lodów, puree dyniowego i przypraw jest tegorocznym hitem wśród nowych przepisów na dynię. Koniecznie spróbujcie jeszcze teraz, nie warto odkładać poznania smaku shake’a dyniowego na przyszłe lato. 😉

Składniki na shake dyniowy

  • 350 g puree dyniowego (z ok. 400 g miąższu)
  • 1 litr lodów waniliowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy pumpkin spice (kardamon, cynamon, goździk, anyż, imbir w proszku)
  • 2 łyżki karmelu




Wykonanie

Pumpkin spice można przygotować samodzielnie, rozgniatając w moździerzu goździki, anyż i cynamon, na koniec dosypać odrobinę kardamonu i imbiru w proszku. Można także użyć wszystkich przypraw w proszku i wymieszać je według gustu.

Do naczynia przystosowanego do blendowania przełożyć puree z dyni, wsypać mieszankę przypraw, wlać mleko, dodać lody i karmel. Dokładnie, ale krótko zblendować, shake dyniowy rozlać do szklanek i od razu podawać.

shake dyniowy




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.