Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Serowe knedle z truskawkami

Print Friendly

serowe knedle z truskawkami

Serowe knedle z truskawkami są bogatsze w smaku niż tradycyjne knedle ziemniaczane, w miękkim i delikatnym cieście z dodatkiem twarogu zamknięta jest słodka i soczysta truskawka. Przepis jest bardzo łatwy, a w efekcie otrzymujemy knedle domowej roboty, które podane z posypką z bułki tartej lub śmietaną posmakują każdemu.

Składniki na serowe knedle z truskawkami

  • 500 g ziemniaków
  • 250 białego sera
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek
  • cukier do obtaczania truskawek



Wykonanie

Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć.

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Utłuc lub przepuścić przez praskę do ziemniaków. Gdy są jeszcze ciepłe, dodać pokruszony biały ser, masło, mąki, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3-4 części. Z pierwszej uformować wałek, odkrawać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć je dłonią, położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, zlepić brzegi formując kulę. Knedle odkładać na blat oprószony mąką. To samo zrobić z pozostałymi częściami ciasta.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami serowe knedle z truskawkami. Delikatnie przemieszać, aby ciasto nie przywarło do dna. Gotować przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz.

Serowe knedle z truskawkami podawać zaraz po wyjęciu. Można dodać posypką z bułki tartej czy też polać je kwaśną lub słodką śmietaną.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.