Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernikomakowiec

Print Friendly, PDF & Email

sernikomakowiec

Jeżeli ktoś nie ma czasu na pieczenie świątecznego sernika i makowca, może te ciasta połączyć w pysznym sernikomakowcu. Jego przygotowanie jest jeszcze szybsze, gdy kupimy mak mielony i dobry serek w wiaderku. Ciasto serniko-makowiec będzie się bardzo ładnie prezentowało wśród innych świątecznych wypieków i z pewnością zadowoli niejednego łakomczucha. 🙂

Składniki na sernikomakowiec

Ciasto:

  • 380 g mąki
  • 180 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g mąki
  • 1/2 małej paczki proszku do pieczenia (7-8 g)
  • 100 g maku mielonego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli




Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać zimne masło, razem posiekać. Wbić jajka, wsypać cukier, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Jeżeli nie używamy sera z wiaderka, należy go trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Żółtka oddzielić od białek.

Ser, cukier, żółtka, masło i budyń waniliowy utrzeć na jednolitą, kremową masę. Delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka.

Masa makowa:

Mak zalać mlekiem, chwilę gotować, aby mleko odparowało. Przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka, cukier, wodę i olej ubić mikserem na puszystą pianę. Przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak, dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite ze szczyptą soli na sztywno białka.

Wykonanie

Ciasto wyjąc z lodówki, 2/3 rozwałkować i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta także rozwałkować i pokroić na paski.

Wylać masę serową, na nią masę makową, ułożyć paski ciasta.

Sernikomakowiec wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.