Sernikomakowiec II

M&B
Sernikomakowiec

Na naszej stronie mamy już przepis na sernikomakowiec, ale to zupełnie inne ciasto od tego, które dzisiaj Wam proponujemy. Tutaj ziarenka maku zatopione są w ucieranym cieście, które wylane na blachę tworzy spód, zaś masa serowa wylana w kratkę tworzy fantazyjne góry i doliny. Ten sernikomakowiec jest lekki i puszysty, stanowiąc świetne połączenie sernika i makowca.

Sernikomakowiec – składniki

Ciasto makowe:

  • 70 g niebieskiego maku niemielonego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 4 białka (z jajek wielkości L)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej






Przygotowanie

Ciasto makowe:

Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.

Do miski wlać wodę, olej, dodać żółtka i cukier, ubić mikserem na puszystą masę.

Wymieszać mak z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek, cały czas miksując.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać łyżką do poprzedniej masy.

Masa serowa:

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Do miski wbić jajka, wkruszyć biały ser, ubijać mikserem do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników.

Wlać rozpuszczone masło, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować na jednolitą masę.

Wykonanie

Formę o wymiarach ok. 25 na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto makowe, rozprowadzić je równomiernie po dnie.

Masę serową wylać na ciasto makowe w kształcie kratki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Sernikomakowiec piec 50 minut.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernikomakowiec II
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Pierunskiemaszkety

    8 maja 2016 at 23:01

    Takiego seromakowca jeszcze nie robiłam, a wygląda smakowicie, świetna inspiracja.

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis