Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernikomakowiec II

Print Friendly

sernikomakowiec

Na naszej stronie mamy już przepis na sernikomakowiec, ale to zupełnie inne ciasto od tego, które dzisiaj Wam proponujemy. Tutaj ziarenka maku zatopione są w ucieranym cieście, które wylane na blachę tworzy spód, zaś masa serowa wylana w kratkę tworzy fantazyjne góry i doliny. Ten sernikomakowiec jest lekki i puszysty, stanowiąc świetne połączenie sernika i makowca.

Składniki na sernikomakowiec

Ciasto makowe:

  • 70 g niebieskiego maku niemielonego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 4 białka (z jajek wielkości L)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 4 jajka (wielkości L) w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie

Ciasto makowe:

Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce.

Do miski wlać wodę, olej, dodać żółtka i cukier, ubić mikserem na puszystą masę.

Wymieszać mak z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitych jajek, cały czas miksując.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wmieszać łyżką do poprzedniej masy.

Masa serowa:

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Do miski wbić jajka, wkruszyć biały ser, ubijać mikserem do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodać cukier i cukier wanilinowy, miksować do połączenia się składników.

Wlać rozpuszczone masło, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować na jednolitą masę.

Wykonanie

Formę o wymiarach ok. 25 na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto makowe, rozprowadzić je równomiernie po dnie.

Masę serową wylać na ciasto makowe w kształcie kratki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem). Sernikomakowiec piec 50 minut.




1 Komentarz

  1. 8 maja 2016    

    Takiego seromakowca jeszcze nie robiłam, a wygląda smakowicie, świetna inspiracja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.