Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernikobrownie

Print Friendly, PDF & Email

sernikobrownie

Na sernikobrownie od dawna nie mogłam się doczekać. Składniki były od tygodnia w domu, ale pracowity tydzień nie pozwalał na znalezienie odpowiedniej ilości czasu na jego zrobienie. Wreszcie nadeszła sobota i z przyjemnością zabraliśmy się za przygotowania – ja zaczęłam robić sernik, a Bartek brownie. Oczekiwanie na upieczenie i wystygnięcie sernikobrownie bardzo się dłużyło, a zapachy roznoszące się po kuchni zapowiadały, że deser będzie wyśmienity. Połączeniem tych dwóch ciast rozpoczynamy urlop, który spędzimy u Rodziny i z którą chętnie naszym wypiekiem się podzielimy. 🙂

Składniki na sernikobrownie

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka (wielkości L)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 800 g sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 3 jajka (wielkości L, w temperaturze pokojowej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie

Brownie:

Połamaną na kawałki czekoladę wsypać do garnka, dodać masło, podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników – nie gotować. Wsypać cukier, mieszając, chwilę jeszcze trzymać na malutkim ogniu, aż cukier się rozpuści – nie musi całkowicie, drobne kryształki mogą być wyczuwalne. Odstawić, pozostawić do przestygnięcia.

Do ciepłej masy czekoladowej wbijać po jednym jajku, mieszając trzepaczką. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Masa serowa:

Do misy miksera włożyć miękkie masło, ser, wsypać cukier oraz cukier wanilinowy, rozsypać po powierzchni mąkę ziemniaczaną, zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niewielkich obrotach.

Wykonanie

Masę czekoladową na brownie równomiernie wylać do formy (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie partiami porozkładać masę serową, wyrównać jej powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut. Po upieczeniu sernikobrownie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

sixteen − 11 =