Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami

Print Friendly, PDF & Email

sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami

Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami to sylwestrowa niespodzianka najmłodszych członków Rodziny. Słono-słodki sernik mimo zaskakującego połączenia smaków okazał się pyszny i szybko znikał z patery – przy dużym naszym udziale. 🙂 Tak nam przypadł do gustu, że postanowiliśmy rozpocząć nim tegoroczne wpisy w kategorii ciasta i desery. Nasz sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami pojawia się w nieco odmienionej wersji, z krakersami i masą krówkową, dzięki czemu dwa kontrastowe smaki są jeszcze bardziej wyraziste. Dzieciaki, dziękujemy za inspirację. 🙂

Składniki na sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami

Spód:

  • 300 g krakersów
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych
  • 1 puszka masy krówkowej
  • szczypta soli




Przygotowanie

Spód:

Krakersy zmielić, dodać miękkie masło i wymieszać.

Masa serowa:

Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Partiami dodawać biały ser, miksując na niskich obrotach. Wlać ekstrakt waniliowy, wsypać mąki, zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pianę delikatnie wmieszać w masę serową.

Wykonanie

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsypać kruszonkę, docisnąć ją do dna. Wlać masę serową.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Ostudzić.

Na wierzchu ciasta rozprowadzić masę krówkową, rozsypać orzeszki.

Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami wstawić do lodówki na kilka godzin.




2 Komentarzy

  1. Kaśka
    22 marca 2016    

    Dlaczego spód sernika wygląda jak upieczony biszkopt kakaowy a nie jasne krakersy?

    • M&B
      22 marca 2016    

      Tak się upiekł, cóż poradzić. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

13 − two =