Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

sernik z brzoskwiniami

Na naszym blogu zagościł wreszcie sernik. Piekłam już ich sporo według różnych przepisów, ale ten zebrany został z kilku moich faworytów i wyszedł doskonały. Być może sekret tkwi w użyciu wiejskiego sera i jajek oraz przygotowywania go w nastroju radosnego oczekiwania na Rodzinkę. Wpływu tego ostatniego nie sprawdzę, choć uważam, że w kuchni powinny panować pozytywne emocje, które przenoszą się na to, co robimy. Wracając jednak do ciasta, to dodatkiem do niego były świeże brzoskwinie, które zerwaliśmy w sadzie, ale sernik równie dobry będzie bez nich lub z brzoskwiniami z puszki. Już teraz wiem, że tak przygotowany sernik z brzoskwiniami zagości na naszym stole podczas każdych świąt i nieskromnie mówiąc mam nadzieję, że wszystkich Gości będzie tak samo zachwycał jak nas.

Składniki na sernik z brzoskwiniami

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła prosto z lodówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny

Piana z białek:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń lub świeże owoce




Przygotowanie

Ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz masło, posiekać dokładnie nożem. Następnie wlać żółtka i całość szybko zagnieść.

Ciasto podzielić na dwie części, obie włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Masa serowa:

Ser biały zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser, następnie jajka, uważając, aby przed wbiciem kolejnego poprzednie połączyło się z masą. Na koniec wsypać budyń i skórkę z cytryny, miksować jeszcze przez chwilę.

Wykonanie

Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin. Zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta, wyłożyć na nią masę serową, w którą powkładać cząstki brzoskwiń.

Ubitą na sztywno pianą z białek pokryć poprzednie warstwy sernika, na nią zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta.

Sernik z brzoskwiniami piec w nagrzanym do 180oC piekarniku (góra-dół) przez 60 minut. Zostawić w nim do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Włożyć do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 + fifteen =