Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik wiedeński

Print Friendly, PDF & Email

sernik_wiedeński

Bardzo lubimy serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Dzisiaj przedstawiamy Wam klasykę w tym gatunku – puszysty sernik wiedeński, upieczony bez spodu z ciasta, ze słodkimi rodzynkami i skórką pomarańczową, posypany cukrem pudrem. Naprawdę nic więcej nie trzeba, aby delektować się tym tradycyjnym polskim sernikiem, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na święta. 🙂

Składniki
  • 1 kg sera twarogowego w temperaturze pokojowej
  • 6 jajek (wielkość L) w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 bakalii (rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia tortownicy
  • cukier puder do posypania sernika




Wykonanie

Ser twarogowy 3 razy zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Masło rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilkanaście minut, następnie odcedzić i wraz z resztą bakalii oprószyć mąką.

Jajka z cukrem ubić na puszystą, białą masę. Później stopniowo dodawać zmielony ser, cały czas miksując na średnich obrotach.

W dalszym ciągu miksując, wsypywać po łyżce mąki, następnie wlać i wmieszać roztopione masło.

Do masy serowej dołożyć bakalie, wymieszać i całość przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku.

Wystudzony sernik wiedeński posypać cukrem pudrem.




6 Komentarzy

  1. Madlen
    27 marca 2016    

    Sernik niepowodzenie,jadalam lepszy,wyszedl twardy ochyda nie polecam.😔

    • M&B
      27 marca 2016    

      Przykro nam, że Tobie nie wyszedł. Może za słabo ubiłaś jajka, bo tutaj nie ma co zrobić się twarde, prawie nie ma mąki i całość jest wilgotna i ładnie puszysta, co nawet widać na zdjęciu.

    • Monia
      6 kwietnia 2016    

      Ja już robiłam 3 razy i wyszedł super 👌

      • M&B
        6 kwietnia 2016    

        Dziękujemy za miłe słowa. Chciałoby się codziennie czytać takie komentarze. 🙂

  2. Lena
    22 marca 2016    

    A co ze spodem???

    • M&B
      22 marca 2016    

      Sernik wiedeński piecze się bez spodu z ciasta. Po upieczeniu na dole powstaje cienka warstwa, która utrzymuje masę serową. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.