Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik na zimno z jagodami

Print Friendly

sernik na zimno z jagodami

Najnowszą wersję sernika na zimno zrobiliśmy na serkach homogenizowanych i spodzie z herbatników. Przekonaliśmy nim Agatę, że własnoręcznie wykonany sernik jest równie prosty i szybki jak ten z torebki, a smakiem zdecydowanie go przewyższa. A jeśli dodatkowo wzbogacimy go świeżymi owocami sezonowymi, to nie ma sobie równych. Sernik na zimno z jagodami jest miękki, puszysty i delikatny, jest idealnym wakacyjnym deserem, który i Wy i Wasi Goście zjecie z przyjemnością.

Składniki na sernik na zimno z jagodami

Spód z herbatników:

  • 180 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 600 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g śmietany kremówki

Owoce:

  • 300 g jagód



Przygotowanie

Spód z herbatników:

Herbatniki zmielić w malakserze lub włożyć do woreczka foliowego i wałkiem je rozkruszyć, następnie połączyć je z miękkim masłem.

Na dno tortownicy wyłożyć równomiernie herbatniki z masłem.

Masa serowa:

Masa po przygotowaniu zacznie szybko zastygać, dlatego należy ją od razu wylać na przygotowany spód z herbatników.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.

Do serków homogenizowanych wsypać cukier, dodać łyżkę soku z cytryny, krótko zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno, wmieszać łyżką do masy serowej. Na koniec, cały czas miksując, dodawać po łyżce przestudzoną, ale płynną żelatynę.

Wykonanie

Część masy serowej wylać na spód z herbatników, wysypać część jagód, przykryć je pozostałą masą, udekorować resztą jagód.

Sernik na zimno z jagodami wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężał.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.