Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik krakowski

Print Friendly

sernik krakowski

Sernik krakowski to chyba jeden z najbardziej znanych i lubianych polskich serników. Wydaje się nam, że każdy kojarzy go wizualnie – puszysty sernik na kruchym cieście, z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczy, ozdobiony kratką z pasków ciasta i polany lukrem. Dość długo przymierzaliśmy się do jego upieczenia, ale w końcu nadszedł ten czas i zajęliśmy się tym tematem. Bardzo dobrej jakości składniki zagwarantowały nam doskonały efekt – sernik krakowski dobrze urósł, był lekki, wilgotny i puszysty. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki wzbogacił sernik, nadając mu owocowy, słodki smak.

Składniki na sernik krakowski

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 180 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego lub 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szczypta soli

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i pokrojone zimne masło, posiekać nożem.

Na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie 2/3 ciasta rozłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta ponownie schować do lodówki. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut – do zezłocenia. Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia.

Masa serowa:

Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia.

Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować na puszystą, białą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Do sera przełożyć ubite żółtka, wymieszać drewnianą łyżką. Partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem dokładnie łącząc ją z masą.

Do rodzynek wsypać skórki kandyzowane, obtoczyć je w łyżce mąki pszennej, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Lukier:

Lukier przygotować dopiero, gdy sernik będzie już schłodzony w lodówce.

Do cukru pudru wlać sok z cytryny, ucierać drewnianą kulką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec dodać gorącą wodę i ponownie dokładnie rozetrzeć. Gdyby lukier był zbyt rzadki, należy dosypać trochę cukru pudru.

Wykonanie

Przygotowaną masę serową wlać do formy z podpieczonym kruchym ciastem.

Ciasto z lodówki cienko rozwałkować, pociąć na podłużne paski o szerokości ok. 1 cm. Układać je na masie serowej, tworząc kratkę.

Sernik krakowski wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Po tym sernik przełożyć w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki na kilka godzin.

Wierzch zimnego sernika krakowskiego pokryć lukrem.

sernik krakowski




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.