Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik kajmakowy

Print Friendly, PDF & Email

sernik kajmakowy

Jednymi z najchętniej przez nas robionych ciast są serniki, na które udostępniliśmy już Wam 32 przepisy. Ostatnio upiekliśmy kremowy, lekki i puszysty sernik kajmakowy na kruchym spodzie. Ponieważ lubimy serniki i masę krówkową, wypiek ten przypadł nam do gustu i w ciągu kilku podejść zniknął z blachy. Dodajmy, że były to podejścia Bartka, bo ja załapałam się zaledwie na 4 kawałki. 🙂

Składniki na sernik kajmakowy

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka (wielkości L lub M, w temperaturze pokojowej)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru
  • 400 g masy krówkowej
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę pszenną, dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Zrobić wgłębienie, wlać żółtko i wodę, szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Dno formy (25×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Kruche ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować je i przy pomocy wałka przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut. Wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Masa serowa:

Do misy miksera przełożyć ser oraz 3/4 masy krówkowej, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budyń, zmiksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niskich obrotach.

Wykonanie

Na upieczone kruche ciasto wylać masę serową, delikatnie potrząsnąć na boki formą, żeby masa równomiernie się rozeszła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 75 minut – gdy wierzch sernika zacznie się rumienić, przykryć go papierem do pieczenia.

Sernik kajmakowy po upieczeniu pozostawić na 15 minut w zamkniętym piekarniku, po czym drzwiczki uchylić i zostawić na 30 minut. Wyjąć i po całkowitym wystygnięciu na wierzchu rozprowadzić resztę masy kajmakowej, wstawić do lodówki.




sernik kajmakowy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

thirteen + three =