Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi

Print Friendly, PDF & Email

sernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi

Sernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi przeszedł najśmielsze kulinarne oczekiwania i przebojem wdarł się na listę naszych ulubionych deserów. Jego wykonanie jest znacznie szybsze i prostsze niż tradycyjnych serników pieczonych, nie trzeba się obawiać, że sernik pęknie lub opadnie. Nam bardzo przypadło do gustu połączenie cytrynowej masy i słodkości sera z solonym karmelem, nie mogliśmy się jemu oprzeć i od razu pokroiliśmy gotowany sernik na większe porcje. Z pewnością w tym roku sernik gotowany znajdzie się wśród słodkości na wielkanocnym stole.

Składniki na sernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi

Gotowany sernik:

  • 1 kg sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka wielkości L
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru)
  • 200 ml mleka
  • skórka starta z cytryny

Solony karmel:

  • 200 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej lub 1/2 łyżeczki soli kuchennej

Dodatkowo:

  • 400 g herbatników
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich




Przygotowanie

Gotowany sernik:

Dno blachy do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę herbatników.

W mleku rozmieszać budynie.

W dużym garnku na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać biały ser oraz startą skórkę ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wymieszać. Wbijać po jednym jajku, przed dodaniem następnego dokładnie wmieszać poprzednie. Na koniec wlać rozrobiony budyń, mieszając, doprowadzić do wrzenia i w dalszym ciągu gotować do otrzymania konsystencji gęstego budyniu.

Połowę gorącej masy serowej wylać na spód z herbatników, wyrównać powierzchnię, wyłożyć drugą warstwę herbatników, wylać i rozprowadzić resztę masy serowej, przykryć ją herbatnikami. Lekko docisnąć dłonią, pozostawić do wystygnięcia.

Solony karmel:

Na suchą patelnię równomiernie rozsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się i lekkiego zbrązowienia. Wlać kremówkę, gotować, ciągle mieszając, aż cukier ponownie się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wmieszać masło, na koniec wsypać sól i wymieszać.

Wykonanie

Karmel po lekkim przestygnięciu wylać na warstwę herbatników, posypać kawałkami orzechów włoskich.

Sernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi wstawić na noc do lodówki.




sernik gotowany z solonym karmelem i orzechami włoskimi

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

20 − 9 =