Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik dyniowy ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

sernik dyniowy ze śliwkami

Po dłuższej przerwie spowodowanej remontem, pracą i wyjazdem Marty do domu, możemy znowu zacząć nasze wspólne gotowanie i pieczenie. Po zeszłorocznych udanych łączeniach dyni z ciastami, z entuzjazmem sięgnęliśmy po dynię Hokkaido, z której na nasz wielki powrót 😉 i początek jesiennego sezonu zrobiliśmy sernik dyniowy. Upiekliśmy go na czekoladowym spodzie, a masę serową wzbogaciliśmy suszonymi śliwkami nasączonymi alkoholem. Sernik dyniowy ze śliwkami to udany powrót do wspólnego kucharzenia. 🙂

Składniki na sernik dyniowy ze śliwkami

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 4 jajka (wielkości L)
  • 300 g puree z dyni
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki wódki

Czekoladowe ciasto na spód:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (wielkości L)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Czekoladowe ciasto na spód:

Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i szczyptę soli, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrobnić palcami, aby powstały grudki. Wbić jajka, wlać wodę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozłożyć na dnie blachy (22/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić.

Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypać śliwki, wymieszać łyżką.

Wykonanie

Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 15-20 minut.

Na upieczone ciasto wylać masę serową, ponownie wstawić do piekarnika, równocześnie zmniejszając temperaturę do 175oC. Piec ok. 55 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik dyniowy ze śliwkami wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie schować go do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.