Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sernik dyniowy z białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

sernik dyniowy z białą czekoladą

Niedawno uczestniczyliśmy w festiwalu Restaurant Week i degustowaliśmy dania w warszawskiej restauracji Fontanna. Na deser podano nam sernik dyniowy z białą czekoladą. Już po pierwszym kęsie wiedzieliśmy, że ten pomysł na sernik dyniowy powinien znaleźć się na naszym blogu. Od razu w niedzielę, bazując na doświadczeniu w wypiekaniu serników, stworzyliśmy naszą propozycję sernika dyniowego z białą czekoladą. Spód do tego dyniowego sernika zrobiliśmy z ciasteczek Oreo, które wzbogaciły smak i były kontrastem dla dyniowego koloru sernika.

Składniki na sernik dyniowy z białą czekoladą

Spód z ciasteczek Oreo:

  • 300 g Oreo
  • 60 g masła

Masa serowo-dyniowa:

  • 1 kg białego sera w temperaturze pokojowej
  • 250 g puree z dyni w temperaturze pokojowej
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g drobnego cukru
  • 5 jajek wielkości L w temperaturze pokojowej
  • czubek łyżeczki cynamonu

Dodatkowo do dekoracji:

  • kilka kostek białej czekolady




Przygotowanie

Spód z ciasteczek Oreo:

Całe ciasteczka Oreo zmielić w malakserze, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dokładnie wymieszać składniki. Mieszaninę wysypać na tortownicę (24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowo-dyniowa:

Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przełożyć do misy miksera.

Kremówkę wlać do garnka, podgrzać (nie zagotować), zdjąć z ognia, wsypać połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia się, odstawić do wystygnięcia.

Do sera dodać puree z dyni, cukier, jajka, cynamon, krótko zmiksować na niewielkich obrotach lub wymieszać szpatułką. Nadal miksując lub mieszając, wąskim strumyczkiem wlewać rozpuszczoną białą czekoladę.

Wykonanie

Na schłodzony spód z ciasteczek Oreo wylać masę serowo-dyniową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, następnie przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia, po czym sernik dyniowy z białą czekoladą włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika posypać posiekaną białą czekoladą.




1 Komentarz

  1. Ola
    3 listopada 2017    

    Pysznie wygląda. Lubię dynie w deserach wiec zrobię ten sernik na weekend.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.