Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik ananasowy na zimno

Print Friendly, PDF & Email

sernik ananasowy na zimno

Lubicie serniki? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo mamy dla Was przepis na sernik ananasowy na zimno. Do jego zrobienia wykorzystaliśmy ananasy z puszki, ponieważ świeży ananas powoduje, że galaretka nie tężeje, a masa serowa może zrobić się gorzka. Można temu zapobiec, gotując świeży owoc prze kilka minut, lecz „puszkowa” wersja sernika jest szybsza i prostsza.
W dzisiejszym opisie wspomnimy także o zdjęciu, którego inspiracją była kartka urodzinowa od Rodzinki zza wielkiej wody. W wiosennym wysypie urodzin w naszych Rodzinach wszystkim Jubilatom życzymy STO LAT, a gdy świeczki będą zdmuchnięte, tort zjedzony i szampan wypity, pamiętajcie, że Goście mogą mieć jeszcze miejsce na pyszny sernik ananasowy na zimno. 😉 🙂

Składniki na sernik ananasowy na zimno

  • 400 g delicji
  • 500 g sera białego z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka ananasów (w temperaturze pokojowej)




Wykonanie

Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.

Dno tortownicy (26 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć delicje.

Ananasy wyjąć z puszki, sok zachować.

Połowę owoców zblendować, wymieszać z serem, następnie wmieszać galaretkę cytrynową. Masę serową wlać ostrożnie do tortownicy, uważając, aby delicje się nie poprzesuwały. Wstawić do lodówki do stężenia sernika z ananasem.

W tym czasie sok z ananasów uzupełnić wodą do 600 ml, przelać do garnka, zagotować. Rozpuścić w nim pozostałe dwie galaretki cytrynowe, pozostawić do wystygnięcia.

Na serniku rozłożyć resztę ananasowych krążków, wylać zimną galaretkę. Sernik ananasowy na zimno wstawić do lodówki do stężenia galaretki.




sernik ananasowy na zimno

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Sernik ananasowy na zimno
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 − ten =