Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Semmelknödel – knedle z bułek

Print Friendly, PDF & Email

Semmelknödel_knedle_z_bułek

Nie lubimy marnować jedzenia i kiedy zostało nam kilka kajzerek skorzystaliśmy z przepisu na knedle z bułek, czyli Semmelknödel. Są popularne w Bawarii i Austrii, gdzie między innymi podawane są do pieczonej wieprzowiny lub dań z grzybami. U nas prawie nieznane, dlatego tym bardziej zachęcamy Was do zrobienia tych prostych knedli z bułek.

Składniki
  • 5 bułek kajzerek
  • 50 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól




Wykonanie

Bułki pokroić w małą kostkę, wsypać do dużej miski i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby wyschły.

Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.

Mleko lekko podgrzać.

Do miski z bułkami wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, natkę pietruszki, mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę oraz wbić jajka, całość zagnieść, żeby powstała lepka masa. Doprawić solą do smaku. Rękoma namoczonymi w wodzie formować kulki.

W dużym garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień i włożyć ostrożnie knedle. Gotować 10 minut w lekko wrzącej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.