Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka ze szpinakiem i owocami

Print Friendly, PDF & Email

sałatka_ze_szpinakiem_i_owocami

Kolejny raz możemy powiedzieć, że połączenie owoców i warzyw w sałatce wyszło bardzo udanie. Sałatka ze szpinakiem i owocami bardzo dobrze nadaje się na lekką kolację lub deser po obiedzie. Będzie także idealna, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a baton lub kawałek ciasta to za dużo. Świeże liście szpinaku wraz z jabłkami, pomarańczami i granatem stanowią doskonałe źródło witamin, a także cieszą oczy kolorami. O tej porze roku to bardzo ważne, od razu można poczuć się i zdrowiej i weselej. 🙂

Składniki na sałatkę ze szpinakiem i owocami

  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 granat
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu z granatu lub winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu




Wykonanie

Szpinak umyć, osuszyć.

Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić na ósemki, a te na 2-3 części. Skropić sokiem z cytryny.

Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, następnie pokroić je na mniejsze kawałki.

Granat obrać, wyjąć nasiona.

Przygotować dressing, mieszając ze sobą ocet, oliwę oraz miód.

Na talerz wyłożyć liście szpinaku, następnie nasiona granatu, cząstki jabłek i pomarańczy. Całość polać dressingiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.