Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka ze szparagów i szynki

Print Friendly

sałatka ze szparagów i szynki

Szparagi dobrze smakują nie tylko z sosem holenderskim, ale również w wielu innych daniach, jak np. w sałatce ze szparagów i szynki. Ponieważ na szparagowy weekend w kuchni kupiliśmy kilka pęczków tych sezonowych warzyw, mieliśmy spore pole do popisu. Tym samym do zeszłorocznego jednego przepisu dołożyliśmy kolejne propozycje na potrawy ze szparagami. Sałatkę ze szparagów i szynki można zrobić, wykorzystując szparagi gotowane do innych potraw i z apetytem zjeść na śniadanie czy kolację lub podać jako zimną przystawkę.

Składniki na sałatkę ze szparagów i szynki

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • szynka wędzona w plasterkach
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 łyżki octu gruszkowego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu 10%




Przygotowanie

Z zielonych i białych szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, białe szaragi obrać, zaczynając od główki.

W garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem cukru, soli i octu, włożyć białe szparagi, gotować ok. 15 minut. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku. Do tej samej wody włożyć zielone szparagi, gotować 10 minut, także wyłożyć na papierowy ręcznik.

Szynkę pokroić w wąskie paski.

W miseczce wymieszać majonez, chrzan oraz ocet gruszkowy (można zastąpić go octem jabłkowym).

Wykonanie

Oba rodzaje szparagów po wystygnięciu pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Włożyć je wraz z szynką do salaterki, wymieszać z przygotowanym sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę ze szparagów i szynki wstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.