Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Print Friendly, PDF & Email

sałatka z tuńczyka z ryżem

Sałatka z tuńczyka i ryżu jest prosta i szybka do przygotowania, zawsze smakuje bardzo dobrze, a dodatkowo można zmieniać jej składniki. Nasza propozycja składa się z ryżu, tuńczyka w puszcze, kukurydzy, świeżego ogórka, ugotowanych jajek i szalotki. Taką sałatkę można przygotować na śniadanie, na posiłek do pracy lub jako danie na imprezę czy piknik na świeżym powietrzu.

Składniki na sałatkę z tuńczyka z ryżem

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 świeży ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szalotka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Ryż ugotować na sypko wg instrukcji na opakowaniu, odlać i przestudzić.

Ogórek umyć, pokroić w małą kostkę (wcześniej można go obrać).

Szalotkę obrać, pokroić w krążki.

Kukurydzę wysypać na sitko, przepłukać i pozostawić do odkapania.

Jajka obrać, pokroić w kostkę.

Do miski wsypać ryż, całą puszkę tuńczyka, kukurydzę, kawałki ogórka i jajek oraz szalotkę. Dodać majonez oraz śmietanę, składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatkę z tuńczyka i ryżu wstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.