Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka z surimi

Print Friendly, PDF & Email

sałatka z surimi

Gdy robimy sobie sushi, produkty, których nie zużyliśmy, wykorzystujemy do zrobienia zielonej sałatki z surimi. Można powiedzieć, że jest to szybka wersja tego japońskiego dania, która pozwala się cieszyć jego smakiem bez posiadania akcesoriów do robienia sushi. Tę wersję sałatki z surimi wzbogaciliśmy o rzodkiewki i sos z awokado, dzięki czemu sałatka z paluszkami krabowymi nabrała wiosennych kolorów. 🙂

Składniki na sałatkę z surimi

Produkty do sałatki:

  • 1 opakowanie surimi
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 listki nori

Sos z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki wasabi
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • sos sojowy do smaku




Przygotowanie

Produkty do sałatki:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.

Surimi rozmrozić, pokroić w kawałki.

Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę.

Rzodkiewki umyć, pokroić na ćwiartki.

Sos z awokado:

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, przełożyć go do miski malaksera. Wlać oliwę, sok z cytryny, dodać jogurt naturalny oraz wasabi, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawić do smaku solą.

Wykonanie

Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać porwane nori, wymieszać z sosem z awokado, doprawić do smaku sosem sojowym.

Sałatkę z surimi wstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

20 + 11 =