Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka z pęczakiem na słodko

Print Friendly

sałatka_z_pęczakiem_na_słodko

Sałatka z pęczakiem na słodko to moja ulubiona kompozycja tworząca smaczną przekąskę, którą można zjeść na deser lub zabrać do pracy. Niesamowitych wrażeń smakowych dostarcza połączenie miodu, śmietanki kremówki oraz liści mięty, sprawia ono, że sałatka z pęczakiem i owocami nie tylko orzeźwia, ale i słodko smakuje.

Składniki na sałatkę z pęczakiem na słodko

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 4 łyżeczki miodu
  • garść świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonych
  • 1 szklanka mieszanki bakalii (owoce kandyzowane i suszone np. kiwi, ananas, papaja, śliwka węgierka, rodzynki, morele oraz orzechy włoskie)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • sól do gotowania kaszy




Wykonanie

Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny. Po tym czasie w garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju – na szklankę pęczaku należy wlać 2 szklanki wody. Gotować na bardzo małym ogniu, pod uchyloną przykrywką, aż kasza zrobi się miękka, a woda zostanie wchłonięta. W czasie gotowania kaszy nie mieszać. Odstawić z ognia, przestudzić.

Owoce i orzech pokroić w mniejsze kawałki.

Śmietankę kremówkę wymieszać z miodem oraz posiekanymi liśćmi mięty.

Do miski wsypać ostudzoną kaszę pęczak, dodać owoce i orzechy oraz sos śmietankowo-miodowy. Dokładnie wymieszać.

Sałatkę z pęczakiem na słodko podawać wcześniej schłodzoną.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.