Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka

Print Friendly, PDF & Email

sałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka

Sałatka z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka – szybka, prosta, smaczna. Nasza wersja powstała trochę na zasadzie „co wpadnie do ręki – to do miski”. 😉 Sprawdziły się w niej biała fasola, choć można wymienić ją na kukurydzę oraz wędzone udka kurczaka, choć te z kolei można zastąpić plasterkami szynki. Seler w octowej zalewie bardzo dobrze komponował się z użytymi przez nas składnikami, następnym razem skomponujemy nieco inną wersję sałatki z selerem marynowanym.

Składniki na sałatkę z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka

  • 1 słoiczek selera w octowej zalewie
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 wędzone udko kurczaka
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Udko kurczaka pokroić na małe części.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać.

Fasolę oraz seler odsączyć z zalew, opłukać.

Do miski wsypać seler z zalewy, białą fasolę, jajka, mięso z wędzonego udka oraz natkę pietruszki. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatkę z marynowanego selera i wędzonego udka kurczaka wstawić na pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.




1 Komentarz

  1. 10 listopada 2017    

    Zapisuje przepis! 🙂 U mnie dzisiaj tez sałatka,ale z kurczakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.