Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka z granatem i kozim serem

Print Friendly

sałatka z granatem i kozim serem

Za nami lekka i zdrowa kolacja. Talerz sałatki z kozim serem i granatem podany na stół wyglądał barwnie i zachęcająco, kolory składników świetnie się uzupełniały. Gdyby nie fakt, że robimy zdjęcie naszych potraw, to nie wiem, czy ta sałatka zostałaby zjedzona, czy też siedzielibyśmy przy stole ją podziwiając. 😉 Jesienny, późny wieczór może być bardziej optymistyczny właśnie dzięki bogactwu kolorów i witamin na talerzu. Bo o towarzystwie Wyjątkowej Osoby obok wspominać nie trzeba. 🙂

Składniki na sałatkę z granatem i kozim serem

Sałatka:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 1 granat
  • 1 ser kozi
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 150 g pomidorków cherry
  • 1 garść rukoli

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Sałatka:

Sałatę umyć, podzielić na liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki.

Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni.

Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach.

Sos:

Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać.

Wykonanie

Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać pestki granatu i rukolę. Całość sałatki z kozim serem i granatem polać sosem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.