Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sałatka z fioletowych ziemniaków

Print Friendly, PDF & Email

sałatka z fioletowych ziemniaków

Fioletowe ziemniaki zostały zakupione na zaplanowaną romantyczną kolację, jednak ostatecznie zdecydowaliśmy się na owoce morza. Kilka dni później zrobiliśmy z nich kolorową, wiosenną sałatkę z musztardowo-śmietanowym dresingiem. Sałatka z fioletowych ziemniaków jest pierwszym naszym pomysłem na to warzywo, a ponieważ bardzo dobrze się sprawdziły i do tego są coraz łatwiej dostępne, kiedyś jeszcze coś z nich przygotujemy. 🙂

Składniki na sałatkę z fioletowych ziemniaków

  • 500 g fioletowych ziemniaków
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, cukier, pieprz do smaku




Wykonanie

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinkach do miękkości w osolonej wodzie – 15-18 minut. Zlać wodę, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki.

Szczypiorek opłukać, posiekać.

Łodygi selera naciowego umyć, pokroić.

W misce wymieszać majonez, oliwę, musztardę i ocet, wsypać warzywa, przemieszać. Sałatkę z fioletowych ziemniaków doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

15 + 10 =