Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka Waldorf

Print Friendly, PDF & Email

sałatka waldorf

Surówka z selera na dobre dołączyła do naszego jadłospisu, teraz wypróbowaliśmy jej nieco inną wersję – sałatkę Waldorf. Przygotowanie jej jest bardziej czasochłonne, ale dzięki pokrojeniu selera i jabłek w słupki bardzo przyjemnie się ją chrupie. Może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i lekkim posiłkiem. Sałątka Waldorf bardzo dobrze sprawdzi się także podczas grillowania – nasza Rodzina powinna się więc przygotować, że i w tym roku przyjdziemy z selerem w miseczce. 😉

Składniki na sałatkę Waldorf

  • 300 g selera korzeniowego
  • 300 g jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki kremówki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 szczypty soli




Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie słupki, wymieszać z sokiem z cytryny.

Seler obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki, przełożyć do jabłek.

Do warzyw wsypać rodzynki i grubo posiekane orzechy.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej majonez i sól, wymieszać. Następie połączyć z pozostałymi składnikami.

Sałatkę można dodatkowo ozdobić dużymi kawałkami orzechów i rodzynkami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

sixteen + five =