Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka śledziowa z czarną fasolą i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

sałatka śledziowa z czarną fasolą i żurawiną

Od kilku dni chodzą za nami śledzie. Wczoraj kilka z nich wpadło z wiadereczka do foliowego woreczka i od razu znalazło się na desce do krojenia. Należało do nich dobrać odpowiednie składniki, aby godnie prezentowały się na stole i mogły być podawane np. podczas świąt lub na Sylwestra. Postanowiliśmy wykonać sałatkę śledziową z wykorzystaniem czarnej fasoli, żurawiny i pora, a to wszystko podane na plasterkach ugotowanych ziemniaków i jajek. Pyszne i ładne prezentowała się ta nasza sałatka śledziowa z czarną fasolą i żurawiną. 🙂

Składniki sałatka śledziowa z czarną fasolą i żurawiną

  • 2 filety śledziowe a’la Matjas
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 100 g białej części pora
  • 100 g czarnej fasoli
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól do ugotowania ziemniaków
  • kolorowy pieprz




Przygotowanie

Robienie tej sałatki należy rozpocząć w wieczór poprzedzający jej podanie. Wtedy należy przygotować czarną fasolę i śledzie.

Czarną fasolę namaczać przez noc w wodzie, którą dobrze jest choć raz zmienić.

Śledzie wypłukać pod bieżącą wodą, jeśli są bardzo słone, na ok. 30 minut zostawić je w zimnej wodzie. Odsączyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na niewielkie kawałki. Wsypać do miski, dodać żurawinę i pokrojony w krążki por, dolać oliwę, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia przygotować pozostałe składniki sałatki.

Fasolę odcedzić, opłukać i gotować do miękkości, w trakcie dwa razy zmieniając wodę. Odsączyć na sitku, opłukać, zostawić do ostygnięcia. Dodać do śledzi, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać, pokroić na plastry.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na plasterki, najlepiej krajalnicą do jajek.

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Podzielić na równe części wykorzystując do tego krajalnicę do jajek, następnie pokroić je na słupki. Tak przygotowane jabłka włożyć do wody z sokiem z cytryny, włożyć do mikrofalówki i chwilkę podgrzewać, aby jabłka stały się miękkie. Odcedzić.

Wykonanie

Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, na każdym z nich ułożyć jajko. Wyłożyć śledzie wraz z fasolą i żurawiną, udekorować paseczkami jabłek oraz oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

W wersji oszczędzającej czas można dodać fasolę z puszki. Wykonanie można także uprościć krojąc wszystkie składniki, mieszając je z kilkoma łyżkami majonezu i doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka wygląda wtedy jak na zdjęciu poniżej.

sałatka śledziowa z czarną fasolą i żurawiną




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 × five =