Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka śledziowa z buraczkami

Print Friendly, PDF & Email

sałatka śledziowa z buraczkami

Warstwowa sałatka śledziowa z burakami z powodzeniem może stanąć także na wigilijnym stole. Jest równie dobra jak te bardziej popularne, a dodatkowo zawiera kilka smacznych i zdrowych składników, które dobrze się ze sobą łączą. Pierwszy raz zrobiliśmy ją sobie kilka tygodni temu, żeby sprawdzić, jak będą smakowały śledzie z warzywami, i naprawdę pomysł jest bardzo dobry. Szybko zjedliśmy całą przygotowaną porcję sałatki śledziowej z buraczkami. 🙂

Składniki na sałatkę śledziową z buraczkami

  • 4 filety śledziowe a’la Matjas
  • 1/2 cebuli
  • 2 buraki
  • 2 pomidory
  • 2 ugotowane jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i pokroić na małą kostkę. Po ostygnięciu wymieszać z połową wcześniej przygotowanego sosu.

Śledzie wyjąć z zalewy i włożyć do wody, pozostawić na kilkadziesiąt minut. Odsączyć, pokroić na małe kawałki.

Cebulę obrać, posiekać na małą kostkę, wymieszać ze śledziami, odsączyć, ułożyć na dnie naczynia i lekko docisnąć.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę, ułożyć na śledziach z cebulą.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kostkę, wymieszać z pozostałym sosem jogurtowo-majonezowym, ułożyć jako następną warstwę.

Na koniec wyłożyć przygotowane buraki. Sałatkę śledziową z buraczkami wstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × two =