Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka śledziowa po wiedeńsku

Print Friendly

sałatka śledziowa po wiedeńsku

Sałatka śledziowa po wiedeńsku to efekt przeglądania naszych przepisów na blogu. Zauważyliśmy wtedy, że ostatni przepis na sałatkę ze śledziami opublikowaliśmy w grudniu i od tego czasu te morskie ryby musiały trochę czekać na ponowne pojawienie się na naszym stole. Ale jak już się na nim znalazły, to od razu w światowym, a dokładniej wiedeńskim wydaniu. Chociaż niektórych może zaskoczyć gruszka i jabłko dodane do słonych śledzi w sałatce śledziowej po wiedeńsku, to towarzystwo słodkich owoców wraz z warzywami doskonale im pasowało. 🙂

Składniki na sałatkę śledziową po wiedeńsku

  • 250 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz do smaku




Przygotowanie

Śledzie wypłukać, a jeśli są słone, namaczać w zimnej wodzie przez godzinę. Odsączyć, pokroić na małe kawałki.

Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, ugotować, przestudzić. Pokroić w kostkę.

Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. Obrać i pokroić w kostkę.

Białą fasolę przepłukać, zostawić na sitku do odkapania.

Jabłko, gruszkę oraz cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Do miski wsypać wszystkie składniki sałatki (część można zostawić do dekoracji), połączyć z sosem przygotowanym ze śmietany i majonezu. Sałatkę śledziową po wiedeńsku doprawić pieprzem do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.