Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka jarzynowa

Print Friendly

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa pojawia się na polskich stołach na co dzień i od święta. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, więc zdecydowana większość z nas nie potrzebuje żadnego przepisu, żeby ją sobie zrobić. Są jednak różne jej wersje, dlatego przedstawiamy Wam naszą z kiszonymi ogórkami, kukurydzą i dodatkowo doprawioną odrobiną musztardy. A jaka jest Wasza sałatka jarzynowa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole? 🙂

Składniki na sałatkę jarzynową

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki dokładnie umyć. Trzy pierwsze ułożyć na dnie szerokiego garnka, na nich ułożyć ziemniaki. Zalać zimną wodą do połowy ziemniaków, gotować, aż warzywa będą miękkie. Odsączyć, wystudzić. Następnie wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę.

Kukurydzę wysypać na sitko, opłukać, pozostawić do odkapania. Jabłko i cebulę obrać, pociąć w drobną kostkę. Ogórki kiszone oraz obrane jajka również pokroić w kostkę. Jeżeli ogórki kiszone są kwaśne można obrać je ze skórki.

Wymieszać majonez ze śmietaną oraz musztardą, dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami.

Sałatkę jarzynową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wierzch można pokryć majonezem i udekorować warzywami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.