Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka grecka

Print Friendly, PDF & Email

sałatka grecka

Dobrze jest rozpocząć dzień od lekkiej sałatki greckiej, gdy organizm jeszcze się nie rozbudził. Dzisiejszą przygotowaliśmy wczoraj wieczorem, żebyśmy mogli leniwie spędzić poranek, a później zasiąść do stołu bez krzątaniny w kuchni. Przepis na sałatkę grecką jest prosty i szybki, wszystko się kroi, wkłada do miseczki, polewa sosem i można już jeść. Dowolnie można zmieniać proporcje, a nawet składniki i otrzymać coś zupełnie innego, warzywa w różnych kombinacjach dobrze się odnajdują.

Składniki na sałatkę grecką

Sałatka:

  • 200 g sera feta
  • 3 średnie pomidory
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • ok. 30 czarnych oliwek (bez pestek)

Sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oregano (z paczki lub świeży)




Przygotowanie

Sos:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Świeże oregano posiekać.

Wszystkie składniki sosu umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać.

Sałatka:

Ser feta pokroić w kostkę. Pomidory i ogórek umyć, cebulę obrać. Następnie pokroić pomidory na kawałki, ogórek i cebulę w cienkie plasterki.

Wykonanie

Warzywa, ser feta i oliwki umieścić w misce, wymieszać. Sałatkę grecką polać przygotowanym sosem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 + one =