Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Sałatka caprese

Print Friendly, PDF & Email

sałatka caprese

Caprese to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych sałatek świata. Do jej przygotowania potrzebne są pomidory, ser mozzarella oraz świeża bazylia, które po naprzemiennym ułożeniu polewa się oliwą i posypuje zmielonym pieprzem oraz solą. Całość tej świeżej kompozycji produktów składających się na sałatkę caprese tworzy apetyczną włoską flagę. 🙂

Składniki na sałatkę caprese

  • 2-3 pomidory
  • 2 opakowania sera mozzarella (po 125 g)
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista i pieprz kolorowy do mielenia




Przygotowanie

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na grubsze plasterki.

Ser mozzarella wyjąć z zalewy i pokroić na plastry grubości pomidorów.

Wykonanie

Na talerzu układać naprzemiennie plastry pomidora, sera oraz bazylii. Całość skropić oliwą oraz oprószyć zmieloną solą oraz pieprzem.

Kilka listków bazylii drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy i tym sosem polać wcześniej ułożoną sałatkę caprese.

Sałatkę caprese można wzbogacić, dodając pokrojone w krążki oliwki lub skraplając ją delikatnie octem balsamicznym.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.